Producătorii auto au planuri mari: suma colosală pregătită pentru investiții
4,2 milioane de vehicule electrice au fost vândute în întreaga lume în prima jumătate a anului 2022, cu 63% mai mult decât în prima jumătate a anului 2021, potrivit Canalys, un analist de top al pieței tehnologice globale.
Chiar dacă există multă incertitudine pe piață în acest moment și penuria de cipuri încă face victime, cei mai mari producători de automobile din lume plănuiesc până în 2030. Mulți au început deja să-și intensifice producția de vehicule electrice și vor cheltui mult mai mult pe vehicule electrice și baterii în următorii ani.
Cât costă? 1,2 trilioane de dolari, potrivit Reuters.
O scurtă defalcare ar arăta astfel: Renault investește 11,8 dolari în electrificare până în 2025, în timp ce General Motors va adăuga încă 35 de miliarde de dolari pentru electrificare în același an. Ford va cheltui 50 de miliarde de dolari până în 2026, plănuind să construiască peste 2 milioane de vehicule electrice numai în acel an.
Sume uriașe în investiții
BMW va cheltui 26,5 miliarde de dolari pentru a-și dubla producția de baterii, urmărind ca jumătate din vehiculele totale ale mărcii să fie complet electrice până în 2030. Mercedes are o alocare de 47 de miliarde de dolari pentru vehicule electrice până în 2030, în timp ce Volkswagen va aloca un buget de cel puțin 55 de miliarde de dolari pentru electrificare până în 2030.
Și aceasta este doar o mică parte din asta – numai costurile totale de producție ale Tesla ar putea ajunge la 500 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului. Elon Musk crede că Tesla ar putea produce 20 de milioane de vehicule electrice pe an până în 2030.
Acum, desigur, lumea înnebunește în acest moment. În același timp, un nou vehicul electric aparent apare o dată la două zile și, dacă totul merge conform planului, producătorii de mașini nu vor înceta să le producă prea curând.
Vor fi încă multe provocări, chiar dacă unii giganți din industrie caută modalități de a-și accelera cercetările privind materialele și dezvoltarea bateriilor, care ar putea în cele din urmă să beneficieze pe toată lumea.